Άνευ ορίων 04-09-2017: Συνέντευξη με τη συγγραφέα- ερευνήτρια Α.Ντέλιου & το συγγραφέα-χημικό Α.Θεοδώρου

Στην εκπομπή της περασμένης Δευτέρας 04-09-2017 - όπως κάθε εβδομάδα, υποδεχθήκαμε δύο ακόμα ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων-  την Ασημίνα Ντέλιου και τον Ανέστη Θεοδώρου.
 ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ:

 


 To playlist της εκπομπής:
Φίλιππος Περιστέρης - Το βαλς του πατέρα 
Φίλιππος Περιστέρης - Γένεση 
Daughtry - September 
Yiruma - River flows in you 
Ζαχαρίας Καρούνης - Οι φίλοι μου 
Αρλέτα - Πάτωμα 
Φίλιππος Περιστέρης - Το βάθος της επιφάνειας 
Ισιδώρα Σιδέρη - Και θα χαθώ 
Christos Papageorgopoulos - Eros 
Mannarino - Ballaro

Με τη συγγραφέα - ερευνήτρια Ασημίνα Ντέλιου, είχαμε μιλήσει πριν ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2016, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της "Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές- Βόρεια Εύβοια". Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για το πρώτο της βιβλίο, η συγγραφέας, τότε, είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται και με το θέμα των ιδιωματικών λέξεων κάποιων περιοχών στη Βόρεια Εύβοια, έχοντας ως στόχο τη συγγραφή ενός βιβλίου εν είδη λεξικού που θα παρουσιάζει αυτή τη φορά καταγεγραμμένες όλες αυτές τις λέξεις. Το βιβλίο "Γλώσσα με ΄'αρωμα Βόρειας Εύβοιας", κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγους μήνες και μας παρουσιάζει τα ευρύματα της έρευνας της συγγραφέως, ενώ παράλληλα ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει και κάποια μικρά θεατρικά, στα οποία γίνεται εφαρμογή μερικών λέξεων που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο. Μία όμορφη προσπάθεια, που αξίζει να στηρίξουμε καθώς βοηθά και στη διατήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Ασημίνα Ντέλιου ως συγγραφέας, ξεφεύγει από τα "σταθερά" πρότυπα του ερευνητή και μας θυμίζει την πατρίδα μας μέσα από ένα βιβλίο, που αξίζει να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες όλων μας.

Παράλληλα, στην αρχή της εκπομπής φιλοξενήσαμε το συγγραφέα- χημικό Ανέστη Θεοδώρου με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου θερινού σχολείου Φυσικής, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από στις 25 έως και τις 29 Αυγούστου στην Αιδηψό. Μία αναλυτικότερη παρουσίαση του Θερινού σχολείου Φυσικής μπορείτε να αναζητήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο, μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο συγγραφέας μόλις λίγες ημέρες, πριν την έναρξη του θερινού σχολείου :
https://raniapapadopoulou.blogspot.gr/2017/08/blog-post_24.html
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω αυτής της διοργάνωσης, αλλά και άλλων αντίστοιχων θεσμών οι μαθητές καταφέρνουν να έρχονται ολοένα και πιο κοντά με την επιστημονική κοινότητα, δημιουργώντας στέρεες βάσεις για περαιτέρω συνεργασίες.
Αυτές λοιπόν τις δράσεις οφείλουμε να τις στηρίζουμε δίνοντας στους μαθητές της κάθε περιοχής την -περαιτέρω- εκπαίδευση και  προσοχή που τους αρμόζει

Σχόλια