Δ. Στεφανάκης: Την ευτυχία τη βιώνεις, δεν τη σκέφτεσαι

 Κατά πόσο είναι πραγματικά ευτυχισμένες οι οικογένειες; Και πώς ορίζουμε την ευτυχία; Τα μυστικά του παρελθόντος σε ποιο βαθμό μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον μίας οικογένειας; Ο συγγραφέα Δημήτρης Στεφανάκης στο τελευταίο του βιβλίο «Ευτυχισμένες οικογένειες», αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Δημητριάδη μέσα στο χρόνο. Μυστικά, ίντριγκες, ψέματα και αλήθειες έρχονται στο φως μετά από πολλά χρόνια καθορίζοντας αναπάντεχα τις ζωές των ηρώων. Ο Δημήτρης Στεφανάκης μιλά  στη Ράνια Παπαδοπούλου για το νέο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


 -«Οι ευτυχισμένες οικογένειες δεν  έχουν μυστικά, αλλιώς δεν είναι ευτυχισμένες» υποστήριζε ο Άγης Δημητριάδης Σέραρντ. Η δική του οικογένεια θεωρείτε ότι είναι ευτυχισμένη; Πώς εκλαμβάνεται ο ίδιος τον όρο της ευτυχίας;
Δ.Σ.: Ναι, θεωρώ ότι είναι ευτυχισμένη με τον τρόπο της και προφανώς ο Άγης αντιλαμβάνεται, όπως όλοι μας, τη δύναμη των δεσμών του αίματος και των ανθρώπινων σχέσεων που διαμορφώνει η καθημερινότητα.

 -Εσείς πώς θα ορίζετε την ευτυχία; Κρίνετε ότι είναι κάτι απτό; Και πότε επιτυγχάνεται;
Δ.Σ.: Δεν χρειάζεται να ορίσουμε την ευτυχία, μιας και είναι κάτι που το βιώνουμε χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Με αυτή την έννοια δεν θεωρώ ότι είναι κάτι απτό ούτε ένα σημείο που άπαξ και το κατακτήσει κανείς μπορεί πια να εφησυχάζει.

 -Ο Ρόμπερτ Σέραρντ κατά ποιο τρόπο καθορίζει τις ζωές των ηρώων του μυθιστορήματός σας;
Δ.Σ.: Είναι ένα είδος οικογενειακού θεού και οι επιλογές του καθόρισαν εν πολλοίς τη ζωή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Είναι παράξενο, βέβαια, ότι ο ίδιος δεν έχει δεσμούς αίματος με τους άλλους.

 -Σε ό,τι αφορά τον ερευνητή Σταμάτη Σταμάτη, τι είναι αυτό που του κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον στην ιστορία του Ρ. Σέραρντ;
Δ.Σ.: Η ύποπτη ασάφεια που χαρακτηρίζει τα πρώτα χρόνια του Σέραρντ στην Ελλάδα, εκείνα τα κρίσιμα χρόνια γύρω από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σκοτεινό και αδιευκρίνιστο παρελθόν αυτού του άντρα ξεπροβάλλει μπροστά του και τον εντυπωσιάζει αφάνταστα.

 -Το παρελθόν της εν λόγω οικογένειας κατά πόσο επηρεάζει τις ζωές των μελών της στο αφηγηματικό τους παρόν;
Δ.Σ.: Είναι κανόνας: Δεν υπάρχει κάτι που να συνέβη στο παρελθόν και να μην επηρεάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ζωή των ανθρώπων που αφορά.

 -Σε τι συμπεράσματα καταλήγει η Λήδα Δημητριάδη, μέσω των αναδρομών της στο παρελθόν της οικογένειας;
Δ.Σ.: Νομίζω ότι όλη αυτή η αναδρομή είναι κυρίως ένα ταξίδι στην αυτογνωσία.

 -Τελικά, μετά τη σταδιακή αποκάλυψη των μυστικών της οικογένειας Σέραρντ, κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ευτυχισμένη η οικογένεια της Λήδας;
Δ.Σ.: Στον βαθμό που τα μέλη της σέβονται και τηρούν τις εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα στους συγγενικούς δεσμούς και στις προσωπικές αντιθέσεις.

 -Τα τελευταία δύο χρόνια έχω παρατηρήσει ότι κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερο βιβλία που τα θέματά τους τοποθετούνται χρονικά από την περίοδο της Κατοχής και μετέπειτα. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου, που προσφέρουν εύφορο έδαφος στους συγγραφείς;
Δ.Σ.: Υπάρχει κάτι επικό σε εκείνη την εποχή που ακόμα το αντλούμε γράφοντας τις ιστορίες της. Επιπλέον είμαστε μια γενιά συγγραφέων που μεγαλώσαμε με οικογενειακές αφηγήσεις της Κατοχής.

 -Έχετε διακριθεί ουκ ολίγες φορές για το έργο σας. Ποια είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν συγγραφέα;
Δ.Σ.: Η διάρκεια στον χρόνο και η διάθεση να δοκιμάζει συνεχώς νέους τρόπους αφήγησης και στοχασμού.

 -Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Δ.Σ.: Νομίζω πως έχω ανάγκη από πνευματική και συγγραφική ανακωχή και αυτό με απασχολεί περισσότερο για την ώρα.

Σχόλια