Άνευ ορίων 31-07-2017: Μία εκπομπή αφιερωμένη στα διαχρονικά τραγούδια της εποχής μας

Μέσα στο χαοτικό κόσμο της δισκογραφίας, υπάρχουν κάποιοι νέοι καλλιτέχνες, που σέβονται το ελληνικό τραγούδι, τους ακροατές, αλλά και την ίδια την τέχνη εν γένει.

Τραγούδια που κάτι έχουν να πουν. Δεν τα λες mainstream. Δεν τα λες hits. Όχι, γιατί δεν έχουν μεγάλη απήχηση. Αντιθέτως έχουν. Απλά για καλή μας τύχη δεν είναι τραγούδια της βραχείας κατανάλωσης. Δεν είναι τραγούδια που θα σβήσουν μόλις κυκλοφορήσει το επόμενο σουξέ του Χ δημοφιλούς καλλιτέχνη ή του Ψ wanna be popular. Είναι αυτά τα τραγούδια που η μελωδία τους ή οι στίχοι τους αφήνουν αναλλοίωτα μηνύματα.

 Δεν θα τους αποδώσω τον ορισμό "ποιοτικά", γιατί η ίδια η έννοια της ποιότητας δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ορισμό. Ανοίγουμε τα ραδιόφωνα και το μόνο που ακούμε είναι ένα playlist που παίζει για μήνες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αν ακούσουμε κάτι πιο ιδιαίτερο κάποια στιγμή, υπάρχει μία μεγάλη περίπτωση να το απορρίψουμε. Και αυτό γιατί το ελληνικό ακροατήριο δεν ακούει πραγματικά και το ίδιο το ραδιόφωνο έχει χάσει την αίγλη του ως μέσο. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η εμπορική χροιά της μουσικής...Άραγε πόσα λίγο θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε;

 Και κάπου εδώ παρεισφρύει και το διαδίκτυο. Εδώ τα πράγματα δεν αλλάζουν. Απλά μεσολαβεί μία οθόνη και η ακρόαση της μουσικής γίνεται ακόμα πιο διαγώνια απ'ό,τι είναι. Ακούσατε κάτι; Είναι η μουσική υπόκρουση του τραγουδιού που ακούτε στο διπλανό παράθυρο του youtube , που έχετε ανοίξει στον περιηγητή σας. Κάπως έτσι λοιπόν η μουσική γίνεται το soundtrack της καθημερινότητάς μας χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι ήταν αυτό που ακούσαμε.

Σίγουρα αναγνωρίζουμε τα τραγούδια των παλαιότερων γενεών: τα ρεμπέτικα, τα λαϊκά, τα "κλασικά", τα έντεχνα κλπ. Αυτά που ονομάζουμε διαχρονικά. Ωστόσο, διαχρονικά τραγούδια έχει γεννήσει και η εποχή μας, απλώς τα αγνοούμε. Έχοντας συνηθίσει το κλισέ του προγράμματος ευρείας κατανάλωσης, ο μέσος ακροατής χανει την κριτική του ικανότητα, με αποτέλεσμα να τον κουράζει να ακούει κάτι διαφορετικό. Ο Νίτσε είχε πει κάποτε ότι για αυτή την καινούρια μουσική, χρειάζονται και καινούρια αυτιά. Όλα λοιπόν είναι θέμα παιδείας. Δε θα σας κατονομάσω καλλιτέχνες, αλλά θα σας προσκαλέσω και θα σας προκαλέσω να ακούσετε την εκπομπή αυτής της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2017 στις 11 το πρωί στο Ράδιο Ιστιαία 100.4 FM.

Καλή ακρόαση! Καλή εβδομάδα σε όλους και όλες!

Σχόλια