Imam Baildi: «Ελπίζουμε να έχουμε πάντα την ίδια αγάπη και όρεξη για αυτό που κάνουμε»



Έχοντας καταφέρει να παντρέψουν τους ήχους των παλιών λαϊκών τραγουδιών με τους ηλεκτρονικούς ήχους της εποχής τους οι Imam Baildi, αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της τελευταίας εξαετίας. Μετρούν ήδη 3 δίσκους στο ενεργητικό τους, ενώ οι συναυλίες τους είναι sold out τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό το καλοκαίρι, θα ταξιδέψουν για ακόμα μία συνεχή χρονιά σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, έχοντας στις αποσκευές τους τις μουσικές τους συνθέσεις  και την αγάπη τους για αυτό που κάνουν. Μόνο αυτά είναι αρκετά για να ξεσηκώσουν το κοινό τους, που θα τραγουδήσει και θα χορέψει στους ρυθμούς των Imam Baildi. Στην Αθήνα, θα εμφανιστούν για μία μοναδική συναυλία  στο Θέατρο Πέτρας την Τρίτη 5 Ιουλίου.
Όπως και οι ίδιοι αναφέρουν φέτος έχουν πολλούς ακόμα λόγους για να είναι χαρούμενοι.  «Ένα live album που έγινε ανάρπαστο σε όλη την Ελλάδα και ανέβηκε απευθείας στην πρώτη θέση των πωλήσεων στα i-tunes. Την πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής περιοδεία σε 20 πόλεις της Ευρώπης, και τις sold – out αθηναϊκές βραδιές στο Passport Κεραμεικός. Και την κυκλοφορία του πρώτου solo album της τραγουδίστριάς τους, Ρένας Μόρφη, με τον τίτλο Σούλη Ανατολή, σε παραγωγή Imam Baildi.». Όλα τα παραπάνω, στάθηκαν αφορμή για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με θέμα τη μουσική και τη δημιουργικότητα.

-Το καλοκαίρι έφτασε κι εσείς για μία ακόμη συνεχή χρονιά θα ταξιδέψετε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για συναυλίες. Τι να περιμένει το κοινό από τους Imam Baildi;
ΙΒ.: Κάθε φορά που ετοιμάζουμε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών συναυλιών μας προσπαθούμε να μεταφερθούμε στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις πανέμορφες αυτές βραδιές του καλοκαιριού. Για το θέατρο Πέτρας έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με γρήγορο ρυθμό που στόχο έχει στο τέλος της βραδιάς να δημιουργηθεί αυτό το συγκινητικό συναίσθημα που σε κάνει να νιώθεις ότι το κοινό και το συγκρότημα είναι μια χαρούμενη παρέα. Θα παίξουμε όλα τα κομμάτια που έχει αγαπήσει ο κόσμος, κάποιες επιλογές από τον καινούριο δίσκο της τραγουδίστριάς μας Ρένας Μόρφη με τον τίτλο Σούλη Ανατολή και καινούριες ιδέες που θα αποτελέσουν υλικό του επόμενου studio album μας. Επίσης, μερικά από τα κομμάτια που παίζουμε μόνο στις ζωντανές συναυλίες, και κάποια από τα τραγούδια που έχουμε καιρό να επισκεφτούμε και μας έλειψαν.

-Το live album σας, που κυκλοφορεί από τη Minos EMI Universal,  έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του, ενώ οι εμφανίσεις σας είναι συνεχώς sold out. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
ΙΒ.: Δεν έχουμε κάποιο μυστικό, προετοιμαζόμαστε πολύ εντατικά για τις συναυλίες και προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην σκηνή.

-Η μουσική σας αποτελεί ένα συνδυασμό παλιών ελληνικών ρεμπέτικων τραγουδιών με δικές σας πρωτότυπες συνθέσεις latin, hip-hop και ηλεκτρονικής μουσικής. Από πού πηγάζει η δημιουργικότητά σας;
ΙΒ.: Από τη συγκίνηση, η αμεσότητα και το μοναδικό ηχόχρωμα των παλιών ηχογραφήσεων. Και από την μίξη με καινούριες ιδέες.

-Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα τραγούδια που διασκευάζετε;
ΙΒ.: Σε κάθε τραγούδι είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να είναι ένας στίχος, μια μελωδία, ή ένα μικρό sample που έχει μια ιδιαιτερότητα. Κάτι από όλα αυτά μας προτρέπει να δοκιμάσουμε να το εντάξουμε εντός ενός καινούριου μουσικού και ηχητικού πλαισίου.

-Μέχρι στιγμής δεν έχετε κυκλοφορήσει  κάποιο δίσκο που να περιέχει εξ ολοκλήρου τραγούδια σε δικούς σας στίχους και μουσική. Είναι στα επόμενα σχέδιά σας;
ΙΒ.: Όταν κάνουμε ένα remix ή μια διασκευή ξεκινάμε με μια ιδέα αλλαγής μιας υπάρχουσας ιδέας και προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Όταν γράφουμε ένα δικό μας κομμάτι πάλι ξεκινάμε με μια ιδέα και αφού πάρει μια αρχική μορφή την αφήνουμε στην άκρη και την αντιμετωπίζουμε σα κάτι που έχει γραφτεί από κάποιον άλλον και εμείς αναλαμβάνουμε να του δώσυμε μια νέα υπόσταση. Συνεπώς και στις δύο περιπτώσεις αυτό που μας κινεί το ενδιαφέρον είναι η αλλαγή και ο πειραματισμός με ηχητικά πλαίσια και μεθόδους παραγωγής. Με βάση αυτό δεν ξέρουμε να απαντήσουμε αν κάποιος επόμενος δίσκος μας θα έχει εξ ολοκλήρου δικά μας κομμάτια. Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να μας ενδιαφέρει η αλλαγή και στις δύο συνθήκες.

-Από τη μέχρι τώρα πορεία σας ποιες στιγμές ξεχωρίζετε;
ΙΒ.: Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις. Σίγουρα μια πρόσφατη εμπειρία που μας συγκίνησε πολύ ήταν το live μας στο Λονδίνο τον περασμένο Μάιο. Ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε και δεν ξέραμε πώς θα εξελιχθεί. Κατέληξε να είναι  sold out με 900 υπέροχους ανθρώπους που μας έδωσαν απίστευτη ενέργεια.

-Η μουσική πρόταση των ΙΒ μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στη μουσική βιομηχανία;
ΙΒ.: Δεν είναι στους σκοπούς μας να ανατρέψουμε τα δεδομένα. Ελπίζουμε να έχουμε πάντα την ίδια αγάπη και όρεξη για αυτό που κάνουμε.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Imam Baildi αναζητήστε στους παρακάτω συνδέσμους:

Σχόλια