2 χρόνια Μεταδεύτερο: Σκέψεις ενός εθελοντή



16-12-2015 – 2 χρόνια Μεταδεύτερο

«Κανένα σύστημα δεν θα σας υποσχεθεί την ελευθερία σας, δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, σας είπαν ψέματα. Μόνιμα θα διεκδικείτε ολοένα και περισσότερο αυτό που σας αρνούνται βασιζόμενοι στην κούραση σας, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Μα, με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά».
Μάνος Χατζιδάκις

Σαν σήμερα τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, λίγους μόλις μήνες μετά το Μαύρο της ΕΡΤ, το νέο Δεύτερο Πρόγραμμα αρχίζει να εκπέμπει μέσω διαδικτύου από το ertopen.com, από τις συχνότητες εκπομπής Βραχέων και τους Περιφερειακούς Σταθμούς της Αυτοδιαχειριζόμενης Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο Γιώργος Μητρόπουλος συντονιστής του Μεταδεύτερου στο φύλλο της Αυγής που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 29/5/2015 στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο κα  Πόλυ Κρημνιώτη αναφέρθηκε στην ίδρυση του Μεταδεύτερου. “Αξίζει για την οικονομία της συζήτησης να ανατρέξω στις απαρχές αυτού του ραδιοφώνου που εκπέμπει ενάμιση χρόνο τώρα 24ωρο πρόγραμμα. Πρόκειται για το ίδιο Δεύτερο Πρόγραμμα που ξεκίνησε -μετά από επεισοδιακές συνελεύσεις και την απρόθυμη συγκατάθεση της ΠΟΣΠΕΡΤ- από τις εγκαταστάσεις του ertopen στις 16 Δεκεμβρίου του 2013. Στήθηκε από είκοσι περίπου απολυμένους μουσικούς παραγωγούς και τεχνικούς της ΕΡΤ και περί τους 80 αλληλέγγυους που προσέτρεξαν στο κάλεσμά μας. Το όνομα Μεταδεύτερο το έδωσε ο Κώστας Τριπολίτης σε μια από τις πρώτες συγκεντρώσεις που έγιναν για να σχεδιαστεί το πρόγραμμα, μιας και το όνομα Δεύτερο ήταν πιθανό να χρησιμοποιηθεί από τη ΔΤ/ΝΕΡΙΤ οποιαδήποτε στιγμή. Από το ξεκίνημα είναι αλήθεια πως χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο ονόματα. Πολύ γρήγορα και εξ αιτίας της απήχησης που είχε το εκπεμπόμενο πρόγραμμα, η ΠΟΣΠΕΡΤ και ένα σαθρό διευθυντικό κατεστημένο αποφάσισαν να το ποδηγετήσουν και να το αλλοιώσουν.Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη και δηλώσαμε πως το Μεταδεύτερο ή θα είναι εξωστρεφές και ελεύθερο ή δεν θα υπάρξει. Αναγκαστήκαμε σε φυγή και από τις 18 Μαρτίου του 2014 εκπέμψαμε για δύο μήνες από τις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Pressproject. Στo μεταξύ μας παραχωρήθηκε χωρίς καμία επιβάρυνση από την οικογένεια Μπουρζίκου το πατάρι του ιστορικού δισκάδικου Music Corner, όπου με τα ελάχιστα αναπτύξαμε τη δική μας υλικοτεχνική υποδομή και συνεχίσαμε χωρίς την παραμικρή διακοπή τις εκπομπές μας από τις 16 Ιουνίου του 2014.Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τους εκατό εθελοντές παρέμειναν στο ertopen 7-8 απολυμένοι και ένας ή δύο αλληλέγγυοι. Όπως αντιλαμβάνεστε στις 18 Μαρτίου του 2014 εισπράξαμε το δεύτερο (αυτή τη φορά εσωτερικό) μαύρο, που συνοδεύτηκε από τόνους λάσπης και συκοφαντίας. Αυτό που συνομολογήσαμε στην κυρίαρχη συνέλευσή μας για το Μεταδεύτερο ήταν πως θα υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα εμφορείται από το πνεύμα της σχολής του δημόσιου πολιτιστικού ραδιοφώνου, και σίγουρα το πνεύμα εκείνο που ήταν κυρίαρχο μέχρι το άνοιγμα της αγοράς στα τέλη της δεκαετίας του ’80.”

Δύο χρόνια μετά πάνω από 100 εθελοντές συνεχίζουν να στηρίζουν το εγχείρημα του Μεταδεύτερου.  Ο καθένας με το δικό τρόπο, προσφέροντας ό,τι μπορεί. Έχοντας ως κοινό μας τόπο ένα ελεύθερο ραδιόφωνο, απαλλαγμένο από τα προαποφασισμένα playlists, δίνοντας βήμα στη νέα γενιά δημιουργών. Δε μιλώ εξ ονόματος κάποιου, παρά μόνο του ίδιου μου του εαυτού. Αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπώ το Μεταδεύτερο. Όμως, σας αφηγούμαι ένα μέρος της ιστορίας του, που ξεκίνησε κάποιους μήνες πριν γίνω μέλος αυτής της ομάδας. Πάντα άκουγα ιστορίες για την ομάδα υποστήριξης,για τους άνεργους τεχνικούς, τους άνεργους παραγωγούς, αλλά και κάποιους που είχαν εργασία και μετά το εσωτερικό μαύρο στις 17 Μαρτίου του 2014, όπως ανέφερε και ο Γιώργος Μητρόπουλος στη συνέντευξη του, συνέχισαν να αγωνίζονται για αυτό το κοινό όραμα, παράγοντας όλοι μαζί 24ωρο πρόγραμμα 7 ημέρες την εβδομάδα αδιάκοπα.

Πάνω από 100 διαφορετικοί χαρακτήρες ενώθηκαν σε μία στιγμή. Πολλές φορές διαφωνούμε, γελάμε, κλαίμε, κουραζόμαστε, μα ποτέ δεν παύουμε να πιστεύουμε σε όλα όσα πρεσβεύει το Μεταδεύτερο. Από τα μέσα Ιουνίου του 2014 , το Μεταδεύτερο εκπέμπει από την πιο μουσική γωνία της Αθήνας, από το πατάρι του πιο ιστορικού εν ενεργεία δισκοπωλείου της Αθήνας, του Music Corner.
Δεν έχει τόσο σημασία ότι όλοι μας είμαστε εθελοντές , αλλά το ότι όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε αυτό το πάγιο αίτημα για μία ελεύθερη ραδιοφωνία, προσπαθώντας να επιβιώσουμε και εμείς μέσα στην κρίση, χωρίς να διστάσουμε να εναντιωθούμε σε κάθε είδους εξουσία. Για εμένα λοιπόν το Μεταδεύτερο συμβολίζει αυτή την ιδέα που πίστευα και συνεχίζω πιστεύω για μία ελεύθερη και ανεξάρτητη ραδιοφωνία,που αντιστέκεται στο οποιοδήποτε σύστημα, όποια ταμπέλα και αν αυτό διαθέτει

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή Χρόνια Πολλά Μεταδεύτερο!

Σχόλια