Δισκοκριτική: «Γιώτα Νέγκα – Θέμης Καραμουρατίδης– Καινούριο Φιλί»



Μετά από απουσία μερικών χρόνων από τη δισκογραφία, η Γιώτα Νέγκα επιστρέφει με νέο προσωπικό δίσκο σε συνεργασία με το Θέμη Καραμουρατίδη.  Ο δίσκος «Καινούριο Φιλί», αποτελεί τη νέα ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της ερμηνεύτριας, σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους της Λήδας Ρουμάνη,  του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, του Οδυσσέα Ιωάννου, του Θέμη Καραμουρατίδη και του Δημήτρη Χαλιώτη.

 Ο δίσκος περιέχει δέκα τραγούδια  και κυκλοφορεί από τη Feelgood Records.

Χωρίς καμία επιφύλαξη θα μπορούσα να πω ότι είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2014. Η ερμηνεία της Γιώτας Νέγκα είναι μοναδική. Δεν ερμηνεύει απλά τα κομμάτια του δίσκου, αλλά τα «βιώνει», μεταδίδοντας συναισθήματα στους ακροατές. Ακόμα και αν κάνεις κάτι άλλο τη στιγμή που ακούς κάποιο τραγούδι από το δίσκο, δε μπορείς παρά να εστιάσεις την προσοχή σου στην φωνή της Νέγκα. Και αυτό όχι μόνο γιατί ο δίσκος περιέχει καλά τραγούδια, αλλά γιατί η ερμηνεία της έχει «ψυχή». Έχει «ψυχή» και «πάθος», κάτι που απουσιάζει πολύ συχνά από τα τραγούδια σ την ελληνική δισκογραφία.

Θέμης Καραμουρατίδης. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να ειπωθεί και δεν έχει ήδη ειπωθεί για τον Θέμη Καραμουρατίδη. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους  μουσικούς και συνθέτες της νέας γενιάς.  Με το Θέμη Καραμουρατίδη συμβαίνει κάτι «μαγικό», όσο υπερβολική και αν φαίνεται η έκφραση. Είναι νέος σε ηλικία , μα  ό,τι και αν γράφει μπορεί να αγγίξει οποιονδήποτε ακροατή, οποιασδήποτε ηλικίας. Και αυτό συμβαίνει ακόμα μία φορά με το δίσκο της Γιώτας Νεγκα. Οι μουσικές του συνθέσεις στο συγκεκριμένο δίσκο, αν και μπορούν να αποτελέσουν μία ανεξάρτητη μουσική σύνθεση, συμπληρώνονται απόλυτα από τους στίχους του κάθε τραγουδιού.

Από τα δέκα τραγούδια του δίσκου ξεχώρισα ιδιαίτερα πέντε. Το «Ευθεία Γραμμή» σε στίχους της Λήδας Ρουμάνη, είναι ένα πραγματικά πολύ ωραίο ατμοσφαιρικό ζεϊμπέκικο με δυνατό στίχο. «Και ας με ξέρεις καλά, κι ας σου λέω πολλά, πάντα κάτι θα αφήνω απ’έξω…»

 «Το δίκιο μου» σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, ένα βαθιά λαϊκό κομμάτι, δένει απόλυτα με τη φωνή της Γιώτας Νέγκα και μπορείτε να το ακούσετε από εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=rJ32eM4rujc&list=PLJNxdGxKM5qUzcpZTKjJmayphH4rLp-yA&feature=share&index=6

Το τραγούδι  «Στα ψέματα» σε στίχους  Θέμη Καραμουρατίδη, «Το μίσος» σε στίχους  Γεράσιμου Ευαγγελάτου και «Το τέλος του κόσμου» σε στίχους Δημήτρη Χαλιώτη είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά και βαθύτατα συναισθηματικά κομμάτια, που δίνουν μία πιο μελωδική χροιά στο δίσκο. Είναι αυτό το «διαφορετικό» στοιχείο που ξεχωρίζει και ξεφεύγει από το  τελείως λαϊκό στοιχείο, ξεδιπλώνοντας μία άλλη μουσική πλευρά της Γιώτας Νέγκα, εξίσου καλή όσο και η λαϊκή.

Ένας πολύ δυνατός δίσκος, ατμοσφαιρικός στο σύνολό του, που τους τελευταίους μήνες μάς συντροφεύει στις μουσικές μας περιπλανήσεις. Το μόνο «αρνητικό» για εμένα είναι το ότι θα ήθελα να ακούσω παραπάνω τραγούδια του δίδυμου Γιώτας Νέγκα- Θέμη Καραμουρατίδη, αλλά αυτό «διορθώνεται» εύκολα ενδεχομένως με μία δεύτερη δισκογραφική συνεργασία. Το καλό με τις «Ευθείες γραμμές» είναι ότι δεν έχουν τέλος…

Καλλιτέχνης: Γιώτα Νέγκα – Θέμης Καραμουρατίδης
Δίσκος: «Καινούριο Φιλί»
Εταιρία: Feelgood Records

Ακούστε όλο το δίσκο «Καινούριο Φιλί» εδώ:

Σχόλια