Ρίτα Αντωνοπούλου: «Ας ονειρευόμαστε σαν τα όνειρά μας να είναι η επόμενη αλήθεια μας…σα να είναι η επόμενη πραγματικότητα»



Η φωνή της είναι ιδιαίτερη. Η θεατρικότητα που διακατέχει την ερμηνεία της, καταφέρνει να συγκινήσει το κοινό που θα βρεθεί σε κάποια συναυλία της. Είναι ειλικρινής και υποστηρίζει τις απόψεις της με πάθος. Λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας με το Θ.Μικρούτσικο και το Γ. Κότσιρα, η Ρίτα Αντωνοπούλου μιλά στο All4fun για την μουσική της πορεία, τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια και παράλληλα σχολιάζει θέματα της επικαιρότητας.

-Από την αρχή της καριέρας σας έως σήμερα, έχετε συνεργαστεί με πολύ σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού πενταγράμμου (Κραουνάκης, Μικρούτσικος κλπ.)Οι συνεργασίες σας αυτές, σας  έχουν καθορίσει ως καλλιτέχνη και τι έχετε αποκομίσει από αυτές;
Ρ.Α:Η συνεργασία με δημιουργούς τέτοιου βεληνεκούς είναι σχολείο. Πρόκειται για δασκάλους οι οποίοι είτε εσκεμμένα είτε και χωρίς να το καταλαβαίνουν πολλές φορές σου δίνουν μαθήματα πάνω στο αντικείμενο που αγαπάς ή και μαθήματα ζωής. Ένα μεγάλο μέρος αυτού που είμαι σήμερα πάνω στη σκηνή τους το οφείλω.

-Πώς γνωρίσατε το Θάνο Μικρούτσικο και πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας;
Ρ.Α.: Γνωριστήκαμε το 2006 μέσω του Γιάννη Κούτρα… τον είχα ενημερώσει ότι ήθελα πολύ να δουλέψω με τον Θάνο Μικρούτσικο και πως αν χρειαζόταν κάποια στιγμή κάποια κοπέλα στο σχήμα του, θα ήθελα να με ακούσει. Έτσι και έγινε… κανονίστηκε οντισιόν και με τρεμάμενα πόδια από το άγχος,  του τραγούδησα το «Αυτή η νύχτα μένει» (είχα ετοιμάσει δικά του τραγούδια να του πω αλλά με αιφνιδίασε και μου ζήτησε να του πω κάτι άλλο)…θυμάμαι ότι απλά γύρισε και μου είπε: «εντάξει κορίτσι μου, θα συνεργαστούμε.» Όταν βγήκα από την πόρτα έβαλα τα κλάματα.

-Σταμάτης Κραουνάκης και Σπείρα Σπείρα, ένα κεφάλαιο της πορείας σας.
Ρ.Α.: Μεγάλο κεφάλαιο. Έμαθα πολλά και ακόμη ηχούν στο μυαλό μου οδηγίες του Σταμάτη που τις έχω σα μικρό θησαυρό. Μεγάλη προσωπικότητα.

-Το 2012 συμμετείχατε στην «Ιφιγένεια Εν Αυλίδι» στην Επίδαυρο. Τι έχετε αποκομίσει από αυτή την εμπειρία σας στο θέατρο;
Ρ.Α.: Ήταν τεράστια εμπειρία για μένα. Οφείλω να παραδεχτώ ότι η δουλειά του ηθοποιού είναι πολύ δυσκολότερη από τη δική μας. Αγαπώ το θέατρο πάρα πολύ και μέσα μου θα ήθελα να το έχω σπουδάσει. Έχω ήδη και μια πρόταση για το επόμενο καλοκαίρι για θεατρική παράσταση… για να δούμε…

-Σε μέρες τόσο δύσκολες για τη μουσική βιομηχανία, πόσο δύσκολο είναι για ένα καλλιτέχνη να παραμείνει σταθερός στις μουσικές του αξίες;
Ρ.Α.: Εφόσον υπάρχουν μουσικές αξίες – γιατί είναι κι αυτό ένα ζητούμενο – τότε δεν τίθεται θέμα δυσκολίας. Είναι μονόδρομος. Αυτό έχεις επιλέξει αυτό κάνεις, γιατί δε μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό, δε θα είσαι εσύ. Εγώ τουλάχιστον έτσι το βλέπω και το βιώνω. Η δυσκολία έγκειται στο πώς μπορεί κάποιος να ζει από αυτό και να παρουσιάζει τη δουλειά του με τις συνθήκες που της αξίζουν… αυτό είναι ένα ερώτημα.

-Πριν από λίγες μέρες έκλεισε ένας χρόνος από τα γεγονότα της ΕΡΤ. Πώς θα σχολιάζατε το μαύρο στην οθόνη;
Ρ.Α.: Αν ήταν μόνο στην οθόνη το μαύρο, θα ήταν κάτι διαχειρίσιμο …δεν είναι όμως …αυτή η μαυρίλα είναι μέσα σε ανθρώπους, αυτό είναι το χειρότερο.

-Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα αίτια της ανάδυσης του φασιστικού φαινομένου στις μέρες μας;
Ρ.Α.: Έλλειψη παιδείας και ανάγκη αυτού του κόσμου να δηλώσει ότι είναι οργισμένος. Αυτό. Τίποτα άλλο. Τόσο απλό και τόσο ανησυχητικό ταυτόχρονα.

-Ποιος πρέπει να είναι  ο ρόλος των καλλιτεχνών εν καιρώ κρίσης;
Ρ.Α.: Πρέπει να έχουμε κάποιο ρόλο; Δεν ξέρω… γιατί να έχω κάποιο ρόλο; Είμαι αυτή που είμαι και πρεσβεύω αυτά που πρεσβεύω, τραγουδάω πολιτικό και όχι μόνο τραγούδι πριν εκδηλωθεί η κρίση και συνεχίζω την ίδια πορεία. Η δύναμη δεν είναι δική μας… η δύναμη προέρχεται από τη μουσική ή την όποια τέχνη που μπορεί να ενώσει τον κόσμο σε μια γροθιά. Ο καθένας κάνει αυτό που φωνάζει η ψυχή του είτε έχουμε κρίση είτε όχι… τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει.

-Έχετε δηλώσει ότι η μουσική είναι μία παγκόσμια γλώσσα. Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα υπάρχει επαρκής μουσική παιδεία;
Ρ.Α.: Φαντάζομαι η ερώτηση είναι ρητορική… και  η απάντηση προφανής… όχι.

-Κατά τη γνώμη σας ο κόσμος τι περιμένει να "δει" από τη μουσική, σε μία περίοδο που κυριαρχεί o όρος του mainstream;
Ρ.Α.: Πιστέψτε με, όποιος πραγματικά θέλει να «δει» όπως λέτε, θα ψάξει και θα βρει και θα δει και θα βγει από τη νοοτροπία του mainstream ή του τι του πλασάρουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εγώ το νιώθω κάθε φορά μετά το τέλος της όποιας παράστασης στα ευχαριστώ και στις αγκαλιές που εισπράττω και στα συγκινημένα βλέμματα. Ό,τι ήταν να «δουν» αυτοί οι άνθρωποι το είδαν και αυτό για μένα είναι όλη η ουσία αυτού που κάνω, πέρα από την προσωπική μου ανάγκη για μουσική έκφραση.

-Πώς θα μπορούσατε να αιτιολογήσετε το γεγονός ότι τραγούδια μεγάλων συνθετών έχουν αποκτήσει διαχρονική αξία και ακούγονται με πολύ αγάπη μέχρι σήμερα; Σε τι πιστεύετε ότι υστερεί η εποχή μας;
Ρ.Α.: Αυτή είναι μια τεράστια συζήτηση που δεν εξαντλείται σε μερικές αράδες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν πρόκειται για έλλειψη ταλέντου στους σημερινούς δημιουργούς. Θα πω ένα «άλλες εποχές τότε»…με κίνδυνο να ακουστώ σαν τη γιαγιά μου.

-Μιλήστε μας για την επόμενη δισκογραφική σας δουλειά, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι και τη συνεργασία σας με τον Γ. Ανδρέου.
Ρ.Α.: Όλοι οι στίχοι κι όλες οι μουσικές ανήκουν στον Γιώργο Ανδρέου κι η ερμηνεία όλων των τραγουδιών σε μένα. Είναι μια δουλειά που ετοιμάζουμε εδώ και δυο χρόνια περίπου, για την οποία με το χέρι στην καρδιά είμαι περήφανη. Τίτλος δεν έχει αποφασιστεί ακόμη…
Για μένα ήταν έκπληξη και τιμή ότι με διάλεξε ο Γιώργος για αυτή τη δουλειά, γιατί ήθελα πάρα πολύ να συνεργαστούμε, αλλά δε φανταζόμουν ότι θα με επέλεγε… Πίστευα ότι θα θεωρούσε ότι το «ύφος» το δικό μου είναι λίγο ξένο προς το δικό του. Με το που μπήκαμε στούντιο όλες οι φοβίες μου ότι ίσως να μην ταίριαζα, εξαφανίστηκαν και τη θέση τους πήρε ένας υπέροχος ενθουσιασμός που γεννούσε συνεχώς πράγματα. Τον ευχαριστώ ειλικρινά για αυτή τη συνεργασία και περιμένω πώς και πώς να μοιραστούμε τη δουλειά μας με τον κόσμο, αφού το χειμώνα θα είμαστε μαζί σε μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα.

-Εδώ και πολύ καιρό εμφανίζεστε με το Γιάννη Κότσιρα και το Θάνο Μικρούτσικο. Ένα σχήμα που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Μιλήστε μας για αυτή τη συνεργασία σας.
Ρ.Α.: Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε ένα πολύ δυνατό χειμώνα και αυτό ήταν που μας έδωσε τη δύναμη και την επιθυμία να συνεχίσουμε μαζί και το καλοκαίρι. Είναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα, με τρεις ανθρώπους επί σκηνής να δίνουν κάθε φορά την ψυχή τους και 6 μουσικούς να παίζουν με όλη τους την αλήθεια. Είμαστε μια πολύ δυνατή ομάδα γι’ αυτό και μας αγάπησαν μαζί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τα τραγούδια είναι τόσο σημαντικά και αγαπημένα που από μόνα τους μας δίνουν την αβάντα να κερδίσουμε από την αρχή το στοίχημα με τον κόσμο. Αγαπάμε και οι 3 αυτό που κάνουμε πολύ και πιστέψτε με αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.

-Κατά τη γνώμη σας ποια είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για ένα καλλιτέχνη;
Ρ.Α.: Για μένα είναι η αγάπη στα μάτια του κόσμου… Αυτά τα βλέμματα που ακουμπάνε την καρδιά μου και με κάνουν να νιώθω ότι «να αυτός εκεί με κατάλαβε απόλυτα» …σπουδαίο πράγμα.

-Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;
Ρ.Α.: Ξεκινάμε την καλοκαιρινή μας περιοδεία από το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη στις 20 του μηνός με μια μεγάλη συναυλία και στη συνέχεια θα επισκεφτούμε πολλές πόλεις της Ελλάδας… Μετά το Σεπτέμβρη καινούρια δουλειά και νέες εμφανίσεις με τον Γιώργο Ανδρέου… Γενικά σε μια μόνιμη περιοδεία…

-Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας
Ρ.Α.: Θυμάμαι κάποτε ένας μεγάλος σε ηλικία κύριος μου είχε πει: «κορίτσι μου θα καταλάβεις ότι έχεις μεγαλώσει όταν οι αναμνήσεις σου θα είναι περισσότερες από τα όνειρά σου…»
Ας ονειρευόμαστε σαν τα όνειρά μας να είναι η επόμενη αλήθεια μας… σα να είναι η επόμενη πραγματικότητα.

Σχόλια