Συνέντευξη με τους OneWay


Σε δύσκολες μέρες για τη μουσική βιομηχανία προσπαθούν να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι. Οι Ελληνοκύπριοι One Way μας μιλούν για τη μουσική τους πορεία και το hip hop σήμερα, όπως το βιώνουν οι ίδιοι.



 Πώς δημιουργήθηκαν οι OneWay;
Οι OneWay δημιουργήθηκαν το 2004 σε μια προσπάθεια “επιλογής” των καλύτερων mc’s της τότε κυπριακής hiphop σκηνής της Λεμεσού με σκοπό την δημιουργία ενός καινούργιου συγκροτήματος που θα ανέτρεπε τα δεδομένα, έχοντας την hiphop μουσική σαν βάση, προσθέτοντας παράλληλα στοιχεία από διάφορα είδη μουσικής


Γιατί ΟneWay;
Στην προσπάθεια αυτή λοιπόν, τα τότε μέλη έψαχναν ένα όνομα που να σημαδεύει μια καινούρια
αρχή, να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα “ψαγμένα” ονόματα συγκροτημάτων και να δίνει απλά το μήνυμα ότι ο σκοπός και ο “δρόμος” είναι η μουσική. Μόνη οδός, μονόδρομος, ένας (κοινός) δρόμος, ΟneWay.


 Μιλήστε μας για τα πρώτα σας μουσικά βήματα
Ήδη από το 2004 το συγκρότημα είχε τα πρώτα του κομμάτια έτοιμα με τα μέλη που το αποτελούν ακόμη και σήμερα. Το 2006, και ενώ υπηρετούσαμε παράλληλα την 25μηνη θητεία μας στον κυπριακό στρατό, κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας ανεπίσημο album με τίτλο “No Way Back”. Το 2009 χωρισμένοι σε 3 διαφορετικές χώρες λόγο σπουδών, κυκλοφορούμε το 2ο ανεπίσημο album με τίτλο “Απλά για όλους”. Από το 2005 μέχρι και σήμερα διοργανώνουμε lives και συμμετέχουμε σε συναυλίες στη Λεμεσό και σε όλο το νησί όποτε μας δίνετε η ευκαιρία. 


Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Επιρροές.. Θα προτιμούσαμε την λέξη Εμπνευστές. Αρκετοί είναι αυτοί μου μας ενέπνευσαν και μας έδωσαν “τροφή”.  Από τα πρώτα αμερικάνικα hiphop συγκροτήματα, στα ελληνικά θρυλικά συγκροτήματα του 80’-90’,Αλλά και από τα ακούσματα μας από rock, metal,ethnic , παραδοσιακά, λαϊκά και έντεχνα.


Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότερες στιγμές στη μέχρι τώρα πορεία σας;
Αξέχαστες για μας είναι σχεδόν όλες οι στιγμές που βρισκόμαστε ζωντανά σε κάποιο live, κάποια εκδήλωση. Ξεχωρίζουμε στο μυαλό μας το HipHop Festival που έλαβε χώρα στη Λευκωσία το 2005 με συμμετοχές από όλα τα συγκροτήματα του νησιού και επίτιμους καλεσμένους τους Αρτέμη/Ευθύμη από Ελλάδα αλλά και στο σημαντικότερο κατά την γνώμη μας, Live της Ελληνικής Hiphop σκηνής για την χρονιά 2013, όπου συναντηθήκαμε στην ιστορική σκηνή του ΑΝ club στην Αθήνα, μαζί με τους Σκηνοθέτη από FFC και Νικόλα από Razastarr ανοίγοντας την συναυλία και παρουσιάζοντας κομμάτια από τον καινούριο μας δίσκο. Σημαντική για μας επίσης ήταν συνάντηση με τον “Γέλω” από τους πρώην Άλφα-Γάμμα  στη συμμετοχή του στο τραγούδι “Είναι γύρω σου” που βρίσκετε στο album μας “Ένας δρόμος”.



Ποια η άποψή σας για το χιπ χοπ σήμερα;
Όπως όλα γύρω μας, έτσι και το hiphop αλλάζει. Πιο παλιά, όντας και μικρότεροι σε ηλικία το hiphop για μας ήταν πιο αθώο και έβρισκες εύκολα κοινά με έναν άλλο ακροατή hiphop. Ήταν για μας ένα μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα. Ήταν μια δυνατή φιλία και ο τρόπος ζωής που μας στιγμάτισε και μας συντροφεύει ακόμη και σήμερα. Σήμερα αντιθέτως, το hiphop είναι πολυδιάστατο και πλέον ακροατής με ακροατή ίσως ακούνε εντελώς διαφορετική μουσική. Είναι πιο πολύ μέσω διασκέδασης και όχι ψυχαγωγίας. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας του “επέτρεψε” να διαδοθεί και να “παρεξηγηθεί” αποκλίνοντας  κατά πολύ από την αυθεντική του μορφή. Προσωπικά αν ήμασταν τώρα 10-12 χρονών, όσο ήμασταν όταν ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά, δεν θα ασχολούμασταν καν με την μουσική.




Σκηνοθέτης (FF.C)
 Αν όχι ο σημαντικότερος, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία της ελληνικής Hiphop σκηνής. Ξεκίνησε το hiphop στην Ελλάδα και του έδωσε την μορφή και την αίγλη που όλοι γνωρίζουμε από τους θρυλικούς FFC. Σε προσωπικό επίπεδο ίσως ο πιο σωστός σε ήθος και αρετές Άνθρωπος που έχουμε γνωρίσει και τον ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα μας πρόσφερε απλόχερα. Νιώθουμε περήφανοι  που πλέον μπορούμε και τον κοιτάμε στα μάτια σαν φίλο, σαν Δημήτρη, και λιγότερο σαν Σκηνοθέτη.
 

Μιλήστε μας για την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά
 Κάτι που ονειρευόμασταν χρόνια. Η καλύτερη μουσική επένδυση στο “χειροπιαστό” μέσο μετάδοσης του ήχου που πλέον έχει απομείνει. Εν έτη 2013 δεν υπάρχει πλέον κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα, όμως για μας, το να κρατάμε το cd μας στα χέρια μας, είναι κάτι σημαντικό και μας πρόσφερε πολλά, τόσο σαν εμπειρία όσο και σαν επίτευξη του “επόμενου βήματος” στη μουσική. Όσο για το περιεχόμενο, η καλύτερη μέχρι στιγμής δουλειά μας και η πιο αντιπροσωπευτική μας εικόνα σαν στιχουργοί/ερμηνευτές αλλά και σαν μουσικοί, καθώς ολόκληρο το album δεν περιέχει ηχητικά δείγματα (samples).     


 Το κοινό πώς μπορεί να ενημερώνεται για τα νέα του συγκροτήματος;
Μέσω facebook στη διέυθυνση https://www.facebook.com/onewaycy καθώς και στο προφίλ https://www.facebook.com/oneway.kipros. Επίσης στο reverbnation : http://www.reverbnation.com/onewaycyλλά και στα προσωπικά μας προφίλ στο facebook:
  
 
Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;;
 Η μουσική μας δεν σταματά. Οι ρυθμοί όμως γίνονται ολοένα και πιο αργοί λόγο υποχρεώσεων. Μέσα στην επόμενη χρονιά ευελπιστούμε να κυκλοφορήσουμε την καινούρια μας δισκογραφική δουλειά η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σημαντικές συνεργασίες από Ελλάδα και Κύπρο καθώς και νέες παραγωγές.  







Ευχαριστούμε πολύ το συγκρότημα OneWay.


Σχόλια