Νίκος Λέανδρος: Στόχος της ανάπτυξης ο άνθρωπος


Μία παραγωγή του Εργαστηρίου Πολυμεσικής δημοσιογραφίας
Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 (Η εξάμηνο)
Διδάσκουσα: Μαρίνα Ρήγου
Βοηθός εργαστηρίου : Νικολία Αποστόλου



Ρεπορτάζ:
Γιάννης Ζέρβας, Ράνια Παπαδοπούλου,
Μαρία Κακουλή, Νάνσυ Βάσιλα,
 Ευγενία Κιντή, Πάνος Νέζος





Το θέμα του βιβλίου του αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, «Οικονομική κρίση και σύγχρονη ανάπτυξη», έγινε η αφορμή για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με την οικονομική και οικολογική κρίση, το καταλληλότερο πρότυπο οικονομίας, αλλά και τις λύσεις που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη

Το βιβλίο του με τίτλο «Οικονομική κρίση και σύγχρονη ανάπτυξη» παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Λέανδρος, την Πέμπτη 4 Απριλίου στο ΙΔΙΣ της οδού Χιλ στην Πλάκα. Μαζί του στο πάνελ παρευρίσκονταν ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Μπακουνάκης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης. Ασφαλώς η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε μόνο στο βιβλίο του κ. Λέανδρου και το θέμα του, αλλά επεκτάθηκε τόσο στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη όσο και τους τρόπους που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο συντονιστής της συζήτησης, κ. Μπακουνάκης, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο επίκαιρο και τονίζοντας ότι χρησιμεύει και ως εγχειρίδιο πολιτικής οικονομίας λόγω της ιστορικής αναδρομής που κάνει από 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Επίσης έχει δοκιμιακό χαρακτήρα, αφού αναφέρεται στην παρούσα κρίση και μιλάει για το πώς θα επέλθει η ανάπτυξη, αλλά και για τη σημασία που πρέπει να δοθεί στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια ήταν η σειρά του κ. Σταθάκη να μιλήσει για το βιβλίο του Νίκου Λέανδρου, με τον οποίον τόνισε πως τους συνδέει μακροχρόνια φιλία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε μια ανάλυση της πολιτικής οικονομίας και μια ιστορική αναδρομή ουσιαστικά του βιβλίου, εξετάζοντας το σπουδαίο ζήτημα αν οι παλιές θεωρίες μπορούν να βοηθήσουν τώρα. Μιλώντας με αισιόδοξο ύφος, προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό που πρέπει να ακολουθηθεί με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Ο συγγραφέας Νίκος Λέανδρος αποκάλυψε στο κοινό ότι έγραψε το βιβλίο με αγωνία, συναίσθημα που τον διακατείχε ως προς την επιτυχία των στόχων που είχε θέσει και την εγκυρότητα της ανάλυσης: «Ο στόχος του βιβλίου είναι να συζητήσει την οικονομική πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί με την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις ιδιαιτερότητες που αυτή έχει στην Ελλάδα και, επίσης, να θέσει το θέμα της ανάπτυξης. Δηλαδή να θέσει το ερώτημα της επόμενης ημέρας. Βιώνουμε αυτήν την πραγματικότητα, υπάρχει άλλος δρόμος, άλλες λύσεις; Τι έχει να πει η οικονομική θεωρία γι’ αυτά τα θέματα και πώς έχει εξελιχθεί η σκέψη μας γι’ αυτά τα θέματα; Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα γι’ αυτά τα θέματα; Επιστροφή στο παρελθόν δεν υπάρχει. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση, πολύ διαφορετική και από το μοντέλο που υπάρχει σήμερα. Η βιωσιμότητα δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική αλλά και οικολογική, δηλαδή περιβαλλοντική διότι όπως υπάρχει το οικονομικό χρέος, υπάρχει και το οικολογικό χρέος. Καταστρέφουμε φυσικούς πόρους και από την άποψη αυτή τους στερούμε από τις επόμενες γενιές, δημιουργώντας ένα οικολογικό χρέος για τις επόμενες γενιές το οποίο μπορεί και να μην μπορούν να πληρώσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή η έξοδος από την κρίση, ανέφερε: «Πρέπει να είναι ο στόχος μας η αντιστροφή της πραγματικότητας που ζούμε τώρα. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει και θα γίνει κάποια στιγμή. Τίποτα δεν είναι όνειρο και τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Το ερώτημα είναι σε τι κατεύθυνση θα γίνει και τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτή η διαδικασία».

Για το ποιο είναι το πιο σωστό πρότυπο οικονομίας και τον ρόλο των ανθρώπων στην αναπτυξιακή διαδικασία, είπε: «Το σωστό πρότυπο είναι αυτό που αντιλαμβάνεται πως ο πλούτος μιας χώρας είναι οι άνθρωποι. Η οικονομική πολιτική πρέπει να έχει μια ευρύτητα, ισότητα ευκαιριών, βιωσιμότητα, παραγωγικότητα και αυτενέργεια, δηλαδή να βασίζεται στην ελεύθερη δημιουργία των ανθρώπων και όχι στον καταναγκασμό ή στην επιβολή και να δουλεύουν οι άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες, καταπιεσμένοι και εξαθλιωμένοι και έτσι να θεωρείται ότι επειδή παράγουν κάτι αυτό είναι επιτυχία. Η οικονομική πολιτική, λοιπόν, πρέπει να έχει ένα τέτοιο πλαίσιο και να κινείται σε τέτοιες κατευθύνσεις. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ο στόχος της ανάπτυξης, δηλαδή η ανάπτυξη πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των ανθρώπων και ταυτόχρονα όμως είναι και το μέσο για την ανάπτυξη, το βασικότερο μέσο. Συνεπώς, ο άνθρωπος από τη μία είναι ο στόχος αλλά και είναι το σημαντικότερο εργαλείο».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» και οι υπόλοιποι καθηγητές του τμήματος ΕΜΕΠ του Παντείου, καθώς και μεγάλος αριθμός των φοιτητών.



Σχόλια