Ο Νίκος Μερτζάνος και το Υστερόγραφο!




Πριν από λίγες , κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Νίκου Μερτζάνου, που φέρει το τίτλο Υστερόγραφο, σε στίχους και μουσική του νεαρού τραγουδοποιού, από την ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Βασίλη Χατζηιακώβου. Περίπου πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού «Στάσου λίγο», ο νεαρός τραγουδοποιός επιστρέφει με  10 νέα τραγούδια, αντάξια των προσδοκιών μας.


Τραγούδια που κρύβουν έναν υπόγειο ερωτισμό, όπως το «Στάσου λίγο» και το «Υ.Γ. Ξυπνητήρι», αλλά παράλληλα διαθέτουν και ένα είδος θεατρικότητας κατατάσσουν το νεαρό ερμηνευτή από πολύ νωρίς στο έντεχνο τραγούδι. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς! Άλλωστε είναι γνωστή η επιρροή του Νίκου από τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και της Νατάσας Μποφίλιου και τόσων άλλων εκπροσώπων της έντεχνης μουσικής σκηνής.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο ερμηνευτής σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Spam Radio, ο δίσκος ονομάστηκε «Υστερόγραφο», γιατί το συγκεκριμένο κομμάτι συνοψίζει όλο το δίσκο και «Συνθετικά, από θέμα ενορχήστρωσης έχει στοιχεία από τα άλλα κομμάτια».

«Όταν σκέφτομαι αυτό τον δίσκο, πάντα ανακαλώ αναμνήσεις μιας εποχής, που ενώ έχει ολότελα κοιμηθεί στο σκοτάδι της, ως ανάμνηση πλέον, έχει βουτηχτεί στο «σέπια». Σ’ εκείνο το φως αντίκας που δυναμώνει με το πέρασμα του χρόνου, αφήνοντας μου το ίδιο γλυκόπικρο χαμόγελο. Από το καλοκαίρι του 2007, Δελφών 46 στηνΓλυφάδα, εγώ με τα ελαφριά 18 χρόνια μου στο ένα χέρι, ένα αντίο μια χειραψία και ένα «Στάσου λίγο» στο άλλο. Αργότερα, Προπυλαίων 28 Ακρόπολη και ποιος μας πιάνει. Ένα αντίο, μια χειραψία και «μια αγάπη που άφησα πίσω». Και ύστερα......μόνο ημερομηνίες. Μετά από πολύ κόπο και χρόνο, σας καλωσορίζω στα Βράδια και τις μέρες μου, σ αυτά που εμπιστεύομαι μόνο στους πιο κοντινούς μου ανθρώπους.», γράφει ο Νίκος Μερτζάνος στο booklet του δίσκου του.

Ποιος είναι ο Νίκος Μερτζάνος; Είναι κάποιος που όπως δηλώνει και ο ίδιος προσπάθησε πολύ για αυτή τη δουλειά. Είναι κάποιος που είχε παρόμοιες ερωτικές ιστορίες με όλους τους υπόλοιπους και εύχεται να πάνε όλα καλά…

Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταθούμε λίγο να τον ακούσουμε και να χαθούμε στη μουσική του, στα «Αναφιώτικα», στη «Μαύρη επιθυμία» και σε τόσα άλλα τραγούδια και σαν ένα «Ξυπνητήρι», η μουσική του να μας αφυπνίσει και να μας προσγειώσει στα βιώματα του τραγουδοποιού. Όταν η δημιουργία παράγει μία μελωδία, ηχεί ως μία συγχορδία, που μας γαληνεύει και μας κάνει να ξεχνάμε τις έγνοιές μας. Τότε η μουσική συναντά την αλήθεια και μας ταξιδεύει.  ‘Ισως να είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα.

Υστερόγραφο: Ο  Νίκος Μερτζάνος θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια…μιλώντας μας δια της μουσικής του.

Σχόλια