Οι πρωταγωνιστές της Βαρβάκειου στην εποχή της...εγκληματικότητας


 «ΕΔΩ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ». Tο περίπτερο του κύριου Ιάκωβου Ιακωβίδη, στην οδό Αθηνάς αποτελεί ένα παρατηρητήριο των εγκληματικών πράξεων, που πραγματοποιούνται στη λαχαναγορά της Βαρβακείου. Ο κύριος Ιάκωβος, άνθρωπος πρόσχαρος, ευγενικός, έτοιμος να σου ανοίξει την καρδιά του και να σε εξυπηρετήσει, αλλά πάντα καχύποπτος με τους αλλοδαπούς που βρίσκονται γύρω από το περίπτερό του, βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα «στρατηγική θέση». Αυτός ο χαμογελαστός άνθρωπος, πολλές φορές, υπήρξε μάρτυρας εγκληματικών πράξεων που έλαβαν χώρα στη λαχαναγορά. «Εδώ πιο πάνω έχει όλο ναρκομανείς και κλέφτες. Έγχρωμοι, Μαροκινοί, Αφγανοί, αυτοί όλοι κλέβουν. Στην περιοχή, είμαι περιπτεράς εδώ και δυόμιση χρόνια, αλλά ασκώ το επάγγελμα από το 1967.», θα σου απαντήσει αμέσως. Άνθρωπος ευθύς και πρόθυμος να βοηθήσει, θα σου περιγράψει χαρακτηριστικά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. «Πολλές φορές καλώ την αστυνομία. Πρέπει να τους μαζέψουν όλους! Και ειδικά αυτούς που βρίσκονται κάτω από τη Σοφοκλέους. Δεν είμαι ρατσιστής. Υπάρχουν και αλλοδαποί που είναι φτωχοί. Οι αστυνόμοι έρχονται αμέσως, αλλά φοβάσαι να κυκλοφορήσεις και ειδικά τη νύχτα! Πριν λίγο καιρό εδώ δίπλα ήταν πέντε Άγγλοι και μία γυναίκα 70 χρονών περίπου. Ο Μαροκινός άρπαξε την αλυσίδα, έριξε τη γυναίκα κάτω και έφυγε! Οι άνθρωποι φοβήθηκαν. Τους είπα να περιμένουν και κάλεσα αμέσως την αστυνομία. Σε λίγο καιρό, δε θα έχουμε τουρισμό εδώ πέρα! Θα έρθει ξανά ο Άγγλος εδώ; Όχι! Εδώ πιο πέρα, ένα μεσημέρι Κυριακής, ένας αλλοδαπός έκλεψε έναν ηλικιωμένο. Αμέσως δύο περαστικοί τον έπιασαν και τον κρατούσαν. Ήρθε η αστυνομία και τον έπιασε. Λίγες ώρες μετά ήταν έξω!». Ένας περαστικός, που θα του ζητήσει ένα πακέτο τσιγάρα θα τον διακόψει και θα μας δώσει την αφορμή για να συνεχίσουμε την περιπλάνησή μας στην οδό Αρμοδίου.


Ακριβώς λίγο πιο κάτω, βρίσκεται ο πάγκος  ξηρών καρπών του κύριου Τάσου. Όσο εξυπηρετεί μία πελάτισσά του, σχολιάζει αναφορικά με την εγκληματικότητα «Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Κλέβουν πολύ, γιατί δεν έχει λεφτά ο κόσμος! Έχουν αγριέψει πλέον τα πράγματα! Παλιά έκλεβαν μία τσαντούλα, ενώ τώρα κλέβουν τον άνθρωπο ολόκληρο! Εμένα με κλέβουν συνέχεια! Όλο και κάτι θα κλέψουν και από εμένα και από περαστικούς και πελάτες! Πριν λίγη ώρα, έγινε ένα σκηνικό. Έπιασαν ένα κλέφτη και τον κρατούσαν οι πολίτες. Μετά από μία ώρα ήρθε η αστυνομία. Μάλιστα πολύ συχνά η αστυνομία λέει στον κόσμο να μην πάει προς τα κάτω γιατί κλέβουν!».

Απέναντι από τον πάγκο του κύριου Τάσου, στην άλλη πλευρά του δρόμου, η κυρία Ιωάννα, ιδιοκτήτρια καταστήματος πολωνικών προϊόντων συζητά με τον κύριο Λευτέρη, το γείτονά της και ιδιοκτήτη οπωροπωλείου, την όλη κατάσταση. «Είμαι 18 χρόνια στην αγορά. Η εγκληματικότητα εδώ και μία πενταετία έχει ανέβει στα ύψη. Όταν ήμουν παιδάκι, περπατούσα ελεύθερα στην περιοχή. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Τώρα είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση. Ευτυχώς που υπάρχει η δημοτική αστυνομία και μία μεικτή ομάδα από αστυνομία, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπήρχε παραπάνω αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας. Δεν έχει τύχει να κλέψουν κάτι από το μαγαζί. Εγώ όμως, όταν φεύγω από εδώ προσέχω πάρα πολύ. Και ειδικά όταν κατευθύνομαι προς την Πλατεία Θεάτρου», αναφέρει ο κύριος Λευτέρης και αμέσως η κυρία Ιωάννα, θα σπεύσει να σχολιάσει τα λεγόμενά του. «Αστυνόμευση υπάρχει. Υπάρχουν τα  παιδιά με τις μηχανές και η δημοτική αστυνομία, αλλά τι να προλάβουν; Είναι τραγική η κατάσταση. Μαζεύονται όλοι εδώ. Οπότε τι να προλάβεις; Προσπαθείς να το αποφύγεις όσο μπορείς, δεν προκαλείς, δεν κυκλοφορείς με τσάντες και κοσμήματα.»

«Λευτέρη! Βάλε μου 3 κιλά ντομάτες», θα του ζητήσει ο κύριος Γιώργος και αμέσως θα πάρει και αυτός μέρος στη συζήτηση. «Η Βαρβάκειος είναι για εμένα και την οικογένειά μου, σταθερή αξία! Τα λεφτά που μας έταξαν δεν υπάρχουν. Ούτε δουλειές υπάρχουν, ούτε χρήματα για πολυτέλειες. Έρχομαι να ψωνίσω από εδώ γιατί είναι πιο φθηνά. Υπό άλλες συνθήκες δε θα ερχόμουν». Ο κύριος Γιώργος, χαμηλόμισθος συνταξιούχος 67 ετών, έχει δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα έχει μείνει άνεργο και το συντηρεί εκείνος. Αναπολεί τα παλιά χρόνια, όπου η περιοχή ήταν σχετικά φιλήσυχη και ο κόσμος μπορούσε να κυκλοφορήσει ελεύθερα. «Παρ’ όλη την εγκληματικότητα που υπάρχει στην περιοχή, δε φοβάμαι να έρθω στη λαχαναγορά. Κάθε φορά που έρχομαι , όμως, η κόρη μου ανησυχεί μη μου συμβεί κάτι κακό. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει με το πέρασμα του χρόνου και τώρα με την οικονομική κρίση, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.». Αφού πάρει τα πράγματά του, θα αποχωρήσει για να συνεχίσει τα ψώνια του.

Μία επίσκεψη στη στοά της λαχαναγοράς που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, θα δώσει πολλές διευκρινίσεις για το θέμα από την πλευρά της δημοτικής αστυνομίας. Ο τμηματάρχης Α, κύριος Μιχάλης Μαγκλής, αφού πάρει τη σχετική άδεια από τον προϊστάμενό του, σε υποδέχεται στο γραφείο του με ευγένεια και απαντά «Είμαι 3 χρόνια σε αυτή τη θέση και 24 χρόνια συνολικά υπάλληλος. Η εγκληματικότητα αυξάνεται συνέχεια στην περιοχή. Επανειλημμένως παρατηρούνται κυρίως κλοπές χρυσαφικών. Τα περιθωριακά άτομα έχουν μειωθεί αλλά η πορνεία και τα ναρκωτικά το βράδυ συνεχίζονται στην οδό Σωκράτους. Κάποιες φορές έχω ακούσει ότι γίνονται και μαχαιρώματα. Στο τμήμα μας υπάρχουν  20 υπάλληλοι. Στις κατασχέσεις, μας βοηθάει συνήθως και η ΕΛ.ΑΣ. Το Πάσχα, την Καθαρά Δευτέρα και τα Χριστούγεννα γίνεται χαμός με ληστείες κυρίως από αλλοδαπούς. Τα ναρκωτικά δεν παύουν να υπάρχουν, αλλά όχι στην πλατεία της Βαρβακείου. Το φαινόμενο αυτό το αντικρίζουμε κυρίως στην Πλατεία Θεάτρου. Κατά το 2010-2011, οι κατασχέσεις για το παραεμπόριο κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα. Το 2009 όμως γίνονταν πολλοί έλεγχοι. Τότε κάναμε περίπου 250 κατασχέσεις τη μέρα, ενώ τώρα το πολύ 10. Τα 3 αυτά χρόνια που βρίσκομαι εδώ, από την αρχή της ίδρυσης του τμήματός μας, έχει μειωθεί αρκετά και το ποσοστό των ναρκωμανών». Ο κύριος Μαγκλής, μάλιστα, συνεχίζει να σχολιάζει την κατάσταση, εκφράζοντας τους φόβους του για έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή, μιας και με πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής αρχής, το τμήμα της δημοτικής αστυνομίας στην Αρμοδίου, πρόκειται να καταργηθεί λόγω συγχωνεύσεων.

Ένα τηλεφώνημα διακόπτει τη συζήτηση και αμέσως στο γραφείο θα μπει  ο Πρόεδρος του σωματίου της λαχαναγοράς στη Βαρβάκειο, κύριος Βασιλόπουλος και θα συνεχίσει να σχολιάζει με τη σειρά του το θέμα.  «Η εγκληματικότητα πριν βρισκόταν στο 5 με άριστα το 10.Μετά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας λόγω της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η εγκληματικότητα, αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Τώρα με την οικονομική κρίση έφτασε στο 8». Σχετικά με τους δράστες και τη γενική κατάσταση, ο κύριος Βασιλόπουλος αναφέρει «Δεν είναι μόνο αλλοδαποί οι δράστες αλλά ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και πολλοί Έλληνες. Το 70% των δραστών είναι αλλοδαποί, ενώ μόλις το 30% είναι οι Έλληνες. Μια φορά κυνήγησα και εγώ ένα δράστη που είχε κλέψει μια κυρία. Τον πιάσαμε, ήρθε η αστυνομία ,δώσαμε τα στοιχεία μας και πήγε αυτόφωρο. Δυο μέρες μετά, τον ξαναείδα στην αγορά. Τον άφησε ο εισαγγελέας έξω, ελεύθερο. Συνήθως έτσι συμβαίνει, αφήνονται ελεύθεροι μετά από 2 μέρες το πολύ, που λήγει το αυτόφωρο» .Όσον αφορά την κατάργηση του τμήματος της δημοτικής αστυνομίας στην οδό Αρμοδίου, ο Πρόεδρος της λαχαναγοράς, πιστεύει ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε έξαρση της εγκληματικότητας. Μάλιστα δηλώνει «Ήταν προσπάθειά μας να φέρουμε τη δημοτική αστυνομία στην αγορά. Μόλις πληροφορηθήκαμε την κατάργηση του τμήματος πριν λίγες μέρες, αμέσως ζητήσαμε να συναντήσουμε τη Δημοτική Αρχή, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δε μας έχει δεχτεί ακόμα. Δε θα μείνουμε άπραγοι!» «Αν λείπει η αίσθηση της ασφάλειας, δεν θα κατεβαίνει ο κόσμος στην αγορά.»., είπε και αποχώρησε λίγο αργότερα για να συνεχίσει την προγραμματισμένη εργασία του.

Λίγη ώρα μετά, στην οδό Αρμοδίου, ένας αλλοδαπός κλέβει μία ηλικιωμένη, που κάνει τα ψώνια της στην αγορά και φεύγει τρέχοντας με τα κλοπιμαία. Ο κύριος Ιάκωβος από το «παρατηρητήριό» του θα δει το συμβάν και θα καλέσει αμέσως την αστυνομία. Αυτό είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο της ζωής στη λαχαναγορά.

Σχόλια